שומנים בדם בגיל הילדות – חלק ב'

שומנים בדם בגיל הילדות – חלק ב'
למדו על דרכי הטיפול בעודף שומנים בדם
והבטיחו את בריאות חיי ילדכם

מאת ד"ר צפריר אסנת

דרכי טיפול בעודף שומנים בדם בילדים

לכלל האוכלוסייה

המפתח הינו אימוץ אורח חיים בריא, עם הרגלי תזונה נכונים ופעילות גופנית מתאימה. אלה יאפשרו גם שמירה על משקל גוף תקין.
ההמלצות התזונתיות מתאימות לילדים מעל גיל שנתיים. מחקרים מצאו כי הקפדה על עקרונות אלה מסייעת לשמור על רמות שומנים תקינות ואינה פוגעת בגדילה ובהתפתחות.

יש לשמור על תפריט מאוזן , עשיר בפירות, ירקות , דגים, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי שומן. כמות הקלוריות צריכה להיות מאוזנת עם פעילות גופנית, לשמירה על משקל גוף תקין. יש להימנע מצריכת מיצי פירות, מזונות ומשקאות ממותקים, ולהפחית את כמות המלח. בבחירת השומנים יש להגביל שומני טרנס , פחות מ- 1% מכלל הקלוריות מפני ששומני טרנס נוטים להעלות רמת LDL .

גישה פרטנית לילדים בסיכון

בעבור ילדים שאותרו כבעלי רמת שומנים גבוהה בדם או שנמצאים בסיכון מובהק לכך קיימות מספר דרכי טיפול שבחלקן לא דורשות התערבות תרופתית.

1. תזונה

העקרונות דומים לאלה שתוארו לכלל האוכלוסייה, אך כאן הגבלת השומנים הרוויים בתפריט היא עד 7% מכלל הקלוריות , והכולסטרול עד 200 מ"ג ביום. מחקרים מצאו כי הקפדה על עקרונות אלה מסייעת לשמור על רמות שומנים תקינות ואינה פוגעת בגדילה ובהתפתחות. כדי לעשות זאת נכון מומלץ להתייעץ עם תזונאי/ת (דיאטנ/ית) שיעזרו לבנות תפריט מתאים ויעקבו אחר ההתקדמות.

בילדים עם דיסליפידמיה (הפרעה ברמות השומנים בדם) משפחתית, קיים סיכוי סביר שהשינויים התזונתיים לא יספיקו כדי להביא את רמות השומנים בדם לנורמה, אולם הם חשובים כי יש ביכולתם לצמצם את מינון התרופות להורדת שומנים בדם אם נקבע שיש בהן צורך.

2. תוספי תזונה

• תוספת סיבים תזונתיים יכולה לסייע להוריד רמות LDL כולסטרול בכ- 7%.
הסיבים קושרים כולסטרול במיצי המרה ומסלקים אותו מהמחזור, דרך מערכת העיכול.
המינון המומלץ מחושב עפ"י גיל הילד +5 גרם ליום, מקסימום 20 גרם ליום בגיל 15.
• סטנולים וסטרולים צמחיים stanols and sterols – חומרים ממקור צמחי המפחיתים ספיגת כולסטרול מהתזונה ויכולים לסייע להוריד רמות השומנים ב- 5-10%. לעתים מוסיפים אותם למוצרי מזון כמו מרגרינה, מיץ תפוזים , חטיפי דגנים. החיסרון העיקרי שלהם הוא שהם עלולים להוריד גם ספיגת ויטמינים מסיסי שומן ובטה קרוטן.

3. פעילות גופנית מוגברת

פעילות גופנית משפיעה קודם כל על רמות HDL כולסטרול וטריגליצרידים, אך נמצאה ותוארה במחקרים גם השפעה על רמות LDL .

4. תרופות

טיפול תרופתי מתחילים בדרך כלל רק מעל גיל 10 אלא עם מדובר בערכים גבוהים מאוד של שומנים בדם. הטיפול התרופתי מומלץ רק לאחר כשלון האמצעים התזונתיים. מגיל 8 ואילך מקובל לשקול התחלת טיפול בתרופות עפ"י ערכי כולסטרול LDL המפורטים בטבלה הבאה:

table_ldl

המטרה בטיפול היא לשמור על רמת LDL קטנה מ- 160 ברוב המקרים, ומתחת ל- 130 או 110 במקרים מיוחדים שבהם הסיכון מוגבר.

תרופות לטיפול בעודף שומנים בדם

קיימות מספר קבוצות של תרופות לטיפול ברמות מוגברות של שומנים בדם:

1. תרופות הקושרות מיצי מרה Bile Acid-Binding Resins
תרופות אלה קושרות כולסטרול במיצי המרה בחלל המעי ומונעות את ספיגתו חזרה לדם ממערכת העיכול. אלה הם רזינים שאינם נספגים, ולכן אין להם השפעה מערכתית בגוף. הם עובדים רק במערכת העיכול. תרופות אלה מפחיתות רמות כולסטרול בכ- 10-20% .
תרופות אלה מגיעות בצורת אבקה שיש לערבב עם נוזל או כטבליות גדולות שאסור לשבור. זו הסיבה שגם קשה לקחת אותן וגם קשה להתמיד בשימוש.
תופעות הלוואי מוגבלות למערכת העיכול:
כאב בטן, גזים, עצירות.

2. ניאצין – Niacin
ניאצין מסייע להוריד LDL כולסטרול וטריגליצרידים , ולהעלות HDL כולסטרול. מנגנון הפעולה הוא ע"י הפחתת יצור שומנים בכבד. חסרונו הינו בתופעות הלוואי שלו, שכוללות הסמקה, פגיעה בכבד, פגיעה בשריר, הפרעה למשק הסוכר, ועליה בחומצה אורית. לכן לא כ"כ שימושי בילדים.

3. סטטינים Statins
הסטטינים מעכבים אנזים מרכזי לייצור כולסטרול (רדוקטז) . ע"י כך מופחת ייצור הכולסטרול בתאים, ויותר LDL מפונה ממחזור הדם. הם מאפשרים הורדה של 20-50% ברמות הכולסטרול. תופעות הלוואי האפשריות הן עליית אנזימים של הכבד והשריר. ייתכנו כאבי שרירים. הסטטינים אסורים לנשים הרות או מניקות. ביחס לתרופות האחרות הם נחשבים כנסבלים היטב ובטוחים בילדים. כיום זוהי תרופת הבחירה בילדים.

4. מעכבי ספיגת כולסטרול Cholesterol –Absorption Inhibitors
זוהי קבוצה חדשה יחסית של תרופות להורדת רמות כולסטרול. הם מעכבים ספיגת כולסטרול, אך בניגוד לרזינים, הם נספגים. לכן יכולה להיות להם השפעה מערכתית גוף. יכולות להוריד רמות כולסטרול ב- 20% . מקובל להשתמש בהן בשילוב עם סטטינים. תופעות הלוואי מוגבלות למערכת העיכול. הן מגיעות ככדור קטן וטעים. אין איתן הרבה ניסיון בילדים אך לאור תכונותיהן קיים סיכוי סביר שיהפכו לתרופת בחירה בילדים.

5. פיבראטים Fibrates
תרופות אלה משמשות בעיקר להורדת רמות טריגליצרידים. פעולתן מתבטאת בעיכוב ייצור טריגליצרידים והגברת סילוק טריגליצרידים. אין איתן הרבה ניסיון בילדים. תופעות הלוואי האפשריות הן פגיעה בכבד ובשריר, במיוחד בשילוב עם סטטינים.

חסרונות הטיפול התרופתי

החיסרון הבולט של הטיפול התרופתי נעוץ בהיעדר מידע שמוכיח כי טיפול תרופתי מגיל צעיר יפחית תחלואה ותמותה של לב וכלי דם לטווח הארוך.
לאור העובדה שעדיין אין נתונים לגבי ההשפעה ארוכת הטווח על התפקוד הכבדי, התפתחות השרירים,ההתפתחות המוחית , הגדילה, וההתבגרות,
בכל מקרה של עודף שומנים בדם בגיל הילדות הבחירה הראשונה לטיפול היא הקפדה על אימוץ אורח חיים בריא, תזונה נכונה (בכלל זה תוספי תזונה) והגברת פעילות גופנית.

חשוב ומומלץ לעשות ככל הניתן באמצעים שאינם תרופתיים על מנת להגיע לאיזון רמות השומנים בדם.
רק במקרים מיוחדים יש להתערב תרופתית , תוך ליווי והדרכה של אנשי מקצוע המתמחים בענף.

כתיבת תגובה

דילוג לתוכן