כמה זמן ניתן לשמור חלב אם במקרר?

מאת ד"ר צפריר

התזונה העיקרית המומלצת לתינוקות עד גיל 6 חודשים היא חלב אם. אמהות רבות, ובמיוחד אלה שחוזרות לעבודה מייד בתום חופשת הלידה, נוהגות לשאוב חלב ולשמרו בקירור עד המתן לתינוק. נשאלת השאלה כמה זמן ניתן לשמור את החלב במקרר ? האם הוא בטוח לשימוש ? האם הערכים התזונתיים שבו נשמרים ?

עד היום קיימות המלצות סותרות לגבי משך הזמן שבו ניתן לשמור חלב אם במקרר. ההנחיות של משרד הבריאות מדברות על קירור של עד 4 ימים. הנחיות אלה מתבססות על עבודות שבדקו התפתחות זיהומים חיידקיים בחלב לאורך זמן. מסתבר שעד היום לא בדקו האם הקירור משפיע על ערכו התזונתי והחיסוני של החלב.

בגליון ינואר של ה- "Journal of Pediatrics" פורסם מחקר שבוצע בארה"ב, ומטרתו הייתה לבדוק את ההרכב התזונתי, האימונולוגי (חיסוני) והמיקרוביאלי (חיידקי) של חלב אם שנשמר בקירור לאורך זמן.

במהלך המחקר נבדקו דגימות טריות של חלב אם שאוב. כל הדגימות חולקו ל-5 מנות שוות שנשמרו במקרר בטמפרטורה של 4c למשך 0, 24, 48, 72 ו-96 שעות. כדי שהתנאים יהיו דומים לתנאי אחסון במקרר ביתי , דאגו החוקרים לפתוח את המקררים בהם נשמרו הדגימות לפחות 10 פעמים ביום – דבר המדמה את המצב של המקרר הביתי. החלב נבדק למספר רב של פרמטרים : PH (חומציות), ספירה לבנה, אוסמולליות, תרביות חיידקים, ריכוז לקטופרין (lactoferrin), ורמות IgA . בנוסף נמדד ריכוז החלבון, כמות השומן הכללי ורמות של חומצות שומן חופשיות -free fatty acids.

התוצאות היו מעודדות ביותר והדגימו שינויים מינוריים בלבד בהרכב החלב :

ה- PH של החלב ירד לאורך 96 שעות מממוצע של 7.21 ל- 6.68.

הספירה הלבנה ירדה ב-16% בלבד לאורך 96 שעות.

ריכוז החלבון ירד ב-5% בממוצע מ-17.5 ל-16.7 גרם לליטר.

היתה עלייה בכמות free fatty acids חומצות השומן החופשיות מ-1.3% ל-4.8%.

לא היה כל שינוי בכמות השומן הכללי, כמות הלקטופרין, רמות IgA, מספר מושבות של חיידקים ורמת האוסמולליות לאורך הניסוי.

מכך הסיקו החוקרים, כי אחסון חלב אם במקרר עד 5 ימים גורם שינויים מזעריים בלבד, ומשמר את ערכו התזונתי. אמנם נמצאו מספר שינויים בהרכב החלב לאורך זמן אך הם חסרי השלכה בריאותית. מבחינת ההרכב התזונתי ומבחינת הרכיבים המקנים הגנה חיסונית לתינוק – לא נצפו שינויים.

מסקנות המחקר הן כי ניתן להמליץ לאמהות המעוניינות בכך- לשאוב חלב אם ולשמרו במקרר עד 5 ימים.

לקריאת המאמר המקורי כנסו לקישור הבא-

http://www.jpeds.com/article/S0022-3476(09)00656-8/abstract

דילוג לתוכן