מאת ד"ר צפריר
מי לא חווה את הצרה הזו, המכה הרביעית שהונחתה על המצרים , הלא היא מכת הכינים. הילד מגרד בראש, ואני- כאילו לא רואה… אבל זה ממשיך, ומתגבר, וכבר אי אפשר להתעלם יותר. ומתחיל מחול השדים של טיפול וחפיפה, וסירוק ,וקשרים, וכביסה, וגם לי מגרד … וסוף סוף נפטרנו מזה – עד הפעם הבאה…
מסתבר, שלא רק אותנו זה מטריד. מדובר בבעיה כלל עולמית בקנה מידה נרחב. הכינים הופכות יותר ויותר עמידות, וקשה להיפטר מהן. חלק מהקושי הינו העמידות של הכינים. אבל לפעמים הבעיה היא לא העמידות , אלא טכניקת טיפול לא נכונה. וכדי לסבך את המצב עוד יותר – השוק מוצף בתכשירים שונים, שלא כולם נבחנו כיאות לבדיקת יעילות ובטיחות. אז איך נדע באיזה חומר להשתמש? תכשיר אידאלי הינו בטוח, יעיל, הורג במהירות את הכינים, מחסל גם את הביצים, קל לשימוש , במחיר סביר וגם ללא עמידות של הכינים כלפיו.
אז מה בכל זאת עושים?
האיגוד האמריקאי לרפואת ילדים פרסם המלצות עדכניות ביולי 2010 . במאמר הקרוב אביא את עיקרי הדברים העדכניים ביותר.
כיני הראש
הכינים הינן מטרד משמעותי, הגורם לגרד רב בקרקפת , ולסבל של האדם הנגוע. הגירוד יכול לגרום לזיהום מקומי , ולהגדלת בלוטות לימפה מקומיות. חשוב לדעת שהכינים אינן מהוות סיכון בריאותי ואינן מעבירות מחלות (בניגוד לכיני הגוף, אבל זה כבר נושא אחר). לכן הטיפול חייב להיות בטוח, כדי שלא יגרום יותר נזק מהטיפול מאשר מהכינים עצמן.
כולנו פגשנו כינים, אבל בכל זאת כמה מלים על מחזור החיים שלהן, וגם למה זה מגרד –
גודל כינה בוגרת הינו כגודל גרגר שומשום – 2-3 מ"מ. יש לה 6 רגליים וצבעה לבן-אפרפר. הנקבה חיה 3-4 שבועות , וכשמגיעה לבגרות יכולה להטיל עד 10 ביצים ביום. הביצים קטנטנות ונדבקות בחוזקה לבסיס השערה, בטווח של 4 מ"מ מהקרקפת. צבע הביצים החיות דומה לצבע השיער של הבן אדם הנגוע (הן מתאימות את עצמן), לכן קשה להבחין בהן. קל יותר לראות אותן בקו השיער האחורי. עטיפות ביצים ריקות הינן לבנות, וקל יותר להבחין בהן. הביצים עוברות דגירה בחמימות של הקרקפת ובוקעות תוך 7-12 ימים (משך הזמן משתנה עפ"י תנאי הטמפרטורה הסביבתית). מהביצים בוקעות נימפות. הנימפות מתבגרות תוך 9-12 ימים. המחזור חוזר על עצמו כל 3 שבועות. הכינה ניזונה מדם הקרקפת. היא מזריקה לקרקפת רוק שמכיל חומר שמרחיב את כלי הדם, וחומר נוגד קרישה כל כמה שעות. הגירוד נובע מרגישות של האדם למרכיבי הרוק. לכן בהדבקה ראשונית הגרד יכול להופיע רק אחרי 4-6 שבועות, כי לוקח זמן עד שהרגישות מתפתחת.
כינה שאינה על הקרקפת יכולה לשרוד עד יממה.
מי בסיכון להידבק ?
כולם! הכינים אינן בררניות, ונדבקות לכל ראש, ללא קשר למצבו הכלכלי או החברתי. ילדים צעירים ואנשים שבמגע איתם הינם בסיכון יתר להידבק. אין קשר הדוק בין אורך השיער, תדירות ההברשה או החפיפה לבין תדירות ההדבקה. אך כשרמת ההיגיינה גבוהה יותר, כמות הכינים על הראש קטנה יותר.
איך נדבקים?
הכינים אינן מסוגלות לקפוץ או לעוף. הן זוחלות. מראש לראש…
מעניין דיווח שסירוק שיער יבש יכול ליצור חשמל סטטי ברמה כזו שתעיף כינה בוגרת למרחק של מטר!
אך רוב מקרי ההדבקה הינם במגע ישיר של ראש בראש. פחות שכיחה הדבקה עקיפה ע"י שימוש בחפצים של אדם נגוע – מסרק, כובע.
איך יודעים שיש כינים?
הדרך הכי בטוחה זה לראות אותן. אבל זה קשה, כי הכינים שונאות אור וזזות מהר.
לכן כנראה יותר יעיל להשתמש במסרק צפוף.
לחילופין אפשר לחפש ביצים בקו האחורי של השיער, בעורף או מאחורי האוזניים, במרחק של עד 1 ס"מ מהקרקפת. חשוב להבדיל ביצי כינים מקשקשים, קילופי קרקפת ולכלוכים שונים כמו שרידי ג'ל לשיער ודומיהם.
טיפול
לפני תחילת הטיפול חשוב להיות בטוחים שאכן מדובר בכינים. כאמור, טיפול אידאלי הינו בטוח, יעיל, הורג במהירות את הכינים, מחסל גם את הביצים, קל לשימוש ,אינו דורש מרשם רופא, במחיר סביר וגם ללא עמידות של הכינים כלפיו.
חומרים טבעיים
יש חומרים שונים ברפואה הטבעית המשמשים לטיפול טבעי בכינים, כמו למשל שמנים ארומטיים שונים. יש דיווחים טובים על תכשירים המכילים שמן רוזמרין, אניס, ילנג-ילנג, שמן קוקוס ואלכוהול איזופרופיל. חשוב לזכור שאנחנו לא מכירים את מידת הבטיחות של התכשירים הללו. חומרים אלה לא נחקרו מספיק, ההרכב שלהם אינו אחיד בין המוצרים השונים, ולא נבדקה יעילותם ובטיחותם.
חומרים "אוטמים"
ישנם חומרים אוטמים שמטרתם בעצם לחנוק את הכינים. גם חומרים אלה לא נבדקו מבחינת יעילות ובטיחות. בעבר היה נפוץ השימוש בנפט. בשל רעילותו שימוש זה הופסק. יש המשתמשים במרגרינה – מורחים אותה על הראש, מכסים בכובע מקלחת ומשאירים לכל הלילה. התיאוריה היא שהכינים נחנקות, ואולי גם הביצים נסתמות ולא מקבלות חמצן. אך כנראה שהטיפול אינו יעיל להרוג ביצים. חומרים נוספים בשימוש דומה הינם מיונז, שמן זית, חומץ, אלכוהול איזופרופיל.
המחקר העיקרי אשר בחן את הטיפול בכינמת הראש באמצעות חומר אוטם הינו מחקר שבדק את הסבון Cetaphil . מחקר זה פורסם בשנת 2005 בירחון Pediatrics ובו תואר אופן השימוש בסבון, המצריך ייבוש הסבון על השיער באמצעות מייבש שיער, ושטיפת השיער מהחומר למחרת בבוקר. הטיפול צריך להיעשות פעם בשבוע למשך שלושה שבועות החומר אינו מאושר על ידי ה-FDA בהתוויה זו. המחקר אשר תיאר את השימוש בו ואשר דיווח על שיעור הצלחה של כ-96%, בוצע ללא קבוצת ביקורת, סמיות או הקצאה אקראית של המטופלים.
חומרים "מייבשים"
הדימטיקון הינו חומר שממיס את השלד החיצוני של הכינה ועל ידי כך גורם להתייבשותה ולמותה. מחקר אחד בדק את החומר DIMETHICONE . בוצעו 2 טיפולים בהפרש של שבוע , שבכל אחד מהם הושאר החומר על הראש 8 שעות, וב-69% מהמטופלים הצליחו להיפטר מהכינים. בארץ חומר זה ודומים לו משווקים בתכשירים CHAMOMIILE LICE BUSER HEDRIN,RESULTZ, RIDLICE .
חומרים כימיים
1. PERMETHRIN
ניתן להתחיל טיפול בPermethrin 1% – חומר שאינו דורש מרשם רופא, ורעילותו נמוכה מאד. נחשב לתכשיר בטוח. ( בארץ משווק כ- NOK , LYCLEAR, MITE-X , וכן כ- ZEHU-ZE).
תופעות לוואי אפשריות : גרד, פריחה, בצקת.
אופן השימוש: יש לחפוף ראש בשמפו רגיל, לנגב במגבת ואז לשים את החומר על שיער לח. להשאיר 10 דקות ולשטוף. מרכך שיער מפחית את יעילות החומר. לאחר 7-10 ימים, אם עדיין רואים כינים חיות – יש לחזור על הטיפול.
2. PYRETHRINS
אופציה נוספת היא PYRETHRINS (בארץ נקרא SOF-SOF ונמצא גם בתכשיר KIN-SOFF, יחד עם מרכיבים נוספים )
חומר זה מופק מתמציות טבעיות של כריזנטמה. גם לו יש רעילות נמוכה ביותר לאדם והוא נחשב חומר בטוח. חסרונו העיקרי שאינו הורג את הביצים, וכן שיש כלפיו עמידות יחסית גבוהה.
אופן השימוש: יש לשים את החומר על שיער יבש ולשטוף לאחר 10 דקות. יש לחזור על הטיפול לאחר 9 ימים.
3. MALATHION
במידה ויש עמידות לתכשירים הנ"ל, או אם הטיפול נכשל למרות שימוש נכון, בילדים החל מגיל שנתיים, ניתן להשתמש בחומר הקרוי MALATHION 0.5% ( בארץ PRIODERM )
יש גם תכשירים משולבים, המכילים Permethrin + MALATHION ביחד ( כמו PARA PLUS ).
אופן השימוש: לשים על שיער יבש ולחפוף לאחר 20 דקות. לאחר 7-10 ימים, אם עדיין רואים כינים חיות – יש לחזור על הטיפול.
טיפים לגבי השימוש בתכשירים
- רצוי לשטוף את כל סוגי קוטלי הכינים מן השיער במים פושרים ולא חמים כדי לצמצם ככל הניתן הרחבת כלי דם. כלי דם מתרחבים בחום, ואז יש יותר ספיגה. כמוכן עדיף לשטוף בכיור ולא במקלחת כדי שתהיה כמה שפחות חשיפה של העור לחומר הפעיל.
- תיתכן תגובה מקומית של העור לתכשירים. תגובה זו יכולה להימשך מספר ימים ואינה סיבה לטיפול נוסף…לפעמים צריך לפנות לרופא לקבל מרשם למשחה ולאנטי-היסטמינים כדי להתמודד עם הגרד בקרקפת.
הסרה ידנית / סירוק
מומלץ להסיר ידנית את הביצים מהראש לאחר טיפול בתכשירים השונים. אף תכשיר לא מחסל את כל הביצים, ולכן להשלמת הטיפול מומלץ סירוק במסרק צפוף שיניים. מעבר לכך, אם נותרו כינים חיות לאחר הטיפול, הסירוק יפגע בהן פיזית והן לא ישרדו. השיער הרטוב מאט את תנועת הכינים. לסירוק שיער יבש לא תהיה אותה השפעה, ובבריטניה אפילו היה מחקר שטען שסירוק יבש מגביר את פיזור הכינים וההדבקה ע"י "העפתן" בחשמל הסטטי שנוצר.
סירוק בלבד אינו יעיל כמו סירוק לאחר טיפול בתכשיר כימי. לא נמצא יתרון לסירוק במסרק חשמלי. לא נמצאה הוכחה לאף חומר כיעיל בהמסת הדבק שמדביק את ביצי הכינים לשערה.
התערבות סביבתית
לכשנמצאו כינים על הראש של אחד מבני המשפחה, יש לבדוק את כל דיירי הבית, ולטפל בכל מי שמוצאים אצלו ביצים או כינים. אם יש שינה משותפת באותה מיטה – יש לטפל גם אם לא מוצאים כינים. אמנם הדבקה דרך חפצים היא נדירה, ובכל זאת מומלץ לנקות את כל ציוד השיער, מגבות ומצעים. הכינים שורדות על חפצים עד 48 שעות. מה שלא ניתן לרחוץ, אפשר לסגור בשקית פלסטיק למשך שבועיים.
ואם בכל זאת שום דבר לא עובד? לא מצליחים להיפטר מהכינים בשום אופן ?
יכולות להיות מספר סיבות לחוסר יכולת להיפטר מן הכינים :
- עמידות הולכת וגדלה של הכינים לתכשירים השונים
- חוסר התמדה בטיפול
- שימוש לא נכון בתכשירים
- הדבקה חוזרת
- בקיעת ביצים שלא סולקו
- אבחנה שגויה (למשל גרד שנשאר בגלל הפצעים שנוצרו בקרקפת, ולא זיהום פעיל של כינמת הראש)
ואיך לנהוג בבית הספר ? האם יש להרחיק מהלימודים או מהגן ילד עם כינים?
מסתבר שהדרך היעילה ביותר להתמודד עם כינים הינה הדרכת ההורים לזהות אותן ולטפל בהן נכון.
לא נמצאה יעילות לסקירה נרחבת בבתי הספר לאיתור ראשים נגועים. במידה ויש סימנים להדבקה (גרד …) – יש להסביר לילדים לא לקרב ראש לראש, ולפנות להורי הילד בבקשה לטפל בו. במידה ויש הרבה כינים – מומלץ לבדוק ילדים שהיו בסביבתו הקרובה. בבי"ס יסודי למשל – מומלץ לשלוח מכתב לכל ההורים בכתה שאותרו בה כינים. אין להרחיק מבית הספר או מהגן ילד עם כינים. הגישה שהראש חייב להיות נקי מביצים לפני הכניסה לבית הספר הינה מיושנת ואינה מקובלת כיום בעולם המערבי.
חשוב לבדוק את הראש של הילד לפני ואחרי מסיבות פיז'מה או קייטנות שבהן יש שינה משותפת.