הנקה – חלק ראשון

(כמעט) כל מה שרצית לדעת על הנקה

האם הנקה ועד מתי?

הנקה בלעדית או שליטה מומלצת לכל התינוקות עד גיל 6 חודשים.
אחרי גיל 6 חודשים מומלץ להמשיך להניק, תוך מתן תוספות מזון משלים.
כל עוד ההנקה טובה לאם ולתינוק, רצוי להמשיך בהנקה עד גיל שנתיים או יותר.

להנקה חשיבות משתנה בין מדינות מתפתחות למדינות מפותחות.
במדינות מתפתחות, הנקה בלעדית עד גיל 6 חודשים, במקרים רבים מצילת חיים. במדינות מפותחות ,לעומת זאת, היתרונות הבריאותיים של הנקה בלעדית בין הגילאים 4 ל-6 חודשים אינם כה חד משמעיים.
יחד עם זאת, במחקרים שבדקו את השפעות ההנקה על בריאות תינוקות ואמהות בעולם המפותח, מצאו כי הנקה אכן מפחיתה את שכיחותן של מגוון מחלות.
מתברר כי בתינוקות יונקים יש פחות דלקות אוזניים, פחות זיהומי מעיים ופחות אשפוזים עקב זיהומים נשימתיים קשים. כמוכן יש פחות אטופיק דרמטיטיס (אסטמה של העור) ופחות אסטמה.
בנוסף  נראה כי יש פחות מקרים של האטה בהתפתחות הן המוטורית והן האינטלקטואלית.
גם בטווח הארוך נראה כי להנקה יש יתרונות: פחות השמנה, פחות יתר לחץ דם בגיל המבוגר ומסתבר שגם לאמהות יש יתרון: הסתברות פחותה ללקות בסרטן שד!

10 עקרונות להנקה מוצלחת

1. רצוי להתחיל הנקה מיד אחרי הלידה, מוקדם ככל הניתן.
הנקה ראשונה ניתן לתת כבר בחדר הלידה אבל גם אם לא הצלחת להיניק סמוך ללידה, תוכלי להתחיל להיניק ברגע שאת מוכנה לכך.

2. הנקה לפי דרישת התינוק.
אחד הגורמים החשובים לגירוי ליצירת חלב היא פעולת המציצה של התינוק. הקשבה לצרכי התינוק והנקה על פי דרישתו מבטיחה יצור חלב בכמות המתאימה לצרכיו.

3. הימנעות ממתן תחליף מזון לתינוקות (תמ"ל) או נוזלים לתינוק היונק. מתן תמ"ל או נוזלים אחרים עלולים לגרום לתינוק תחושת שובע שמפחיתה את דרישתו להנקה. מאחר וייצור החלב בשד מושפע ממציצת התינוק, כשאין מציצה ייצור החלב פוחת.

4. הימנעות ממתן מוצץ לתינוק עד התבססות ההנקה.
מתן מוצץ לתינוק בשלבים הראשונים של ההנקה עלול ליצור "בלבול פטמות" . מסיבה זו, מומלץ בתחילת הדרך להימנע ממוצץ.
בהמשך, למוצץ תפקיד חשוב. הוא מאפשר לאם מנוחה כשהתינוק אינו זקוק לחלב אלא למציצה בלבד.

5. המשך הנקה עם החזרה לעבודה ושימוש במשאבת חלב.
חשוב לדעת כי בחלק גדול ממקומות העבודה אם מיניקה זכאית ל"שעת הנקה" שיכולה לאפשר לה להמשיך להיניק גם אחרי תום חופשת הלידה. במידה ויש גודש ניתן לשאוב חלב במקום העבודה ולאחסנו בקירור לטובת מתן החלב לתינוק בבקבוק, במועד מאוחר יותר.
פעולת השאיבה מאפשרת שמירה על ייצור סדיר של החלב.

6. שאיבת חלב אם ואחסונו.
חלב שאוב ניתן לשמור במקרר שבוע, ובמקפיא עד 4 חודשים.
אחסון בצידנית עם קרחון 10-24 שעות. מומלץ להקפיא במנות מדודות ולציין על המנה את תאריך ההקפאה והכמות. את החלב יש להפשיר בכלי עם מים חמים (לא רותחים). מרגע ההפשרה ניתן להשתמש בו במשך 4 שעות בלבד. לחילופין, ניתן להעביר את החלב הקפוא מהמקפיא למקרר ולאפשר הפשרה איטית. במקרה זה, ניתן להשתמש בחלב תוך 24 שעות.

7. דפוסי הגדילה של תינוק יונק שונים מאלו של תינוק המקבל תחליף מזון לתינוקות.
עקומות הגדילה המשמשות כיום ברפואה מבוססות על גדילה תוך אכילת תמ"ל. דגם הגדילה של תינוק יונק עשוי להיות שונה מאד ועדיין תקין.

8. רצוי להימנע מעישון.
לאמהות מעשנות מומלץ להפסיק לעשן ולמנוע את חשיפת תינוקן לרעלים שבעשן הסיגריות. אם לא ניתן להפסיק, חשוב לכל הפחות להפחית את כמות העישון למינימום ובשום אופן לא לעשן בסביבת התינוק. בכל מקרה חשוב לזכור: גם לאם מעשנת מומלץ להיניק.

9. התאמת טיפול תרופתי לאם מניקה כך שתוכל להמשיך להניק.
לפעמים אמא צריכה תרופות ואין ברירה. במצבים אלה חשוב ליידע את הרופא הרושם תרופה שהאם מיניקה ולבחור בתרופה שמתאימה לשימוש גם בזמן הנקה. בכל מקרה ניתן להתייעץ עם הרופא המטפל איך לנהוג.

10. הגידו שלום לבושה.
הנקה היא חלק מדרך הטבע ואין לתת לבושה למנוע ממך להתייעץ בכל נושא בו משהו לא ברור או לא זורם. ניתן להיעזר בצוות טיפת חלב, ברופא הילדים או ביועצת הנקה. קבלת תשובות מקצועיות תאפשר לך לקבל מידע אמין ומדויק והמבטיח הנקה מוצלחת לך ולתינוקך.

יש עוד הרבה מה להגיד על הנקה.
הצטרפי אל מנויינו וקבלי מידע מקצועי בנושא הנקה וטיפול בתינוק חדש בבית.

כתיבת תגובה

דילוג לתוכן