דר', לילד/ה שלי יש חום

 

דר', לילד/ה שלי יש חום…

למדו מהו חום, איך למדוד נכון, איך ומתי להוריד חום,
ומהם הסימנים המדאיגים או המחייבים בירור נוסף

מאת ד"ר צפריר

חום בילדים

חום הינו תגובה נורמאלית למגוון מצבים, שהשכיח שבהם הוא זיהום. החום נגרם כתוצאה משינוי ב"תרמוסטט" של הגוף, המווסת את חום הגוף לרמות גבוהות יותר. כמעט כל ילד יפתח חום בשלב מסוים בחייו. האתגר הוא לדעת מתי החום מדאיג, ומתי אין צורך להיבהל.

בקרת הטמפרטורה בגוף האדם

טמפרטורת הגוף באדם מווסתת ע"י מרכז במוח הקרוי היפותלמוס. טמפרטורת הגוף משתנה לאורך היממה, בבוקר היא נמוכה יותר ובערב גבוהה יותר. הטווח הוא צר, בד"כ 36.8°C ±0.7°C. במצבים מסוימים ההיפותלמוס מעלה את חום הגוף. זה קורה בתגובה לאיתותים כימיים המגיעים בזרם הדם. האיתותים נוצרים למשל על ידי מערכת החיסון, כשזו מאתרת גורם זר כמו חיידק או וירוס. מנגנוני העלאת החום בגוף פועלים בין השאר על ידי ייצור חום בשרירים. זו הסיבה בגללה הרבה פעמים לפני שהחום עולה, הילד רועד. רעידות אלה מכונות צמרמורת, וזוהי אחת הדרכים באמצעותם הגוף מעלה את חומו.

הגדרת חום

הגדרת ערך שהוא "חום" משתנה בהתאם למקום המדידה. במדידה רקטלית (בפי הטבעת), חום מוגדר ככל ערך שהוא מעל 38°C. במדידה בפה מתייחסים לערך שמעל37.5°C  ובבית השחי – מעל 37.2°C .

הסיבות השכיחות לחום בילדים

  1. מחלה זיהומית, ויראלית או חיידקית
  2. בקיעת שיניים – למרות שלעתים קרובות אנו מייחסים חום לבקיעת שיניים, אין לכך עדות מוצקה. במחקרים מצאו כי חום מעל 38.5°C קרוב לוודאי שאינו נובע מבקיעת שיניים.
  3. הלבשת יתר בתינוקות קטנים או חימום יתר של החדר יכולים לגרום לעליית חום של עד 38.5°C . חום גבוה יותר מחייב בירור נוסף.
  4. חיסונים
  5. סיבות נדירות יותר כמו למשל, מחלות דלקתיות שונות ועוד.

איך למדוד חום?

מדידת החום המדויקת ביותר היא מדידה רקטלית (בפי הטבעת). בילדים גדולים יותר ניתן להגיע לתוצאות טובות גם במדידה דרך הפה. מדידה בבית השחי אינה מדויקת, אולם יכולה להיות יעילה להערכה ראשונית, ואם יוצאת גבוהה, מומלץ למדוד בדרך אחרת. הערכת החום במגע ע"י נגיעה במצח באמצעות היד או השפה של הבודק, אינה אמינה ותלויה במידה רבה בחום גופו של הבודק עצמו.

המדחום המומלץ הינו המדחום הדיגיטלי הפשוט. לא מומלץ מדחום כספית בשל סכנת שבירה ורעילות הכספית שעלולה להתפזר.
שאר הסוגים של מדי- חום כמו המוצץ, הפסים למיניהם ועוד, אינם מומלצים שכן אינם מדויקים. מדידת חום באוזן הינה פחות אמינה מהשיטות הקודמות שהוצעו, אם כי מכשיר טוב יכול לתת תוצאות סבירות. מדידה באוזן אינה אמינה לפני גיל חצי שנה. אם הילד שהה בחוץ יש להמתין רבע שעה לפני המדידה. כפתורים ודלקות אוזניים לא פוגעים ביעילות המדידה. חשוב להכניס את המדחום בזוית נכונה, תוך משיכת האפרכסת למעלה ואחורה .

האם צריך לפעול להורדת החום?

לשאלה זו יש טיעונים לכאן ולכאן. לחום יש תפקיד חשוב במלחמה בזיהום, אך הוא יכול לגרום לילד לאי נוחות רבה. לא תמיד גובה החום הוא המדד לצורך בטיפול . יותר חשוב להסתכל על התנהגות הילד והרגשתו. יש לשים לב להופעת סימנים מדאיגים המחייבים בירור.

מתי לפנות לרופא ?

במצבים הבאים רצוי לפנות לרופא:

  1. תינוק מתחת גיל 3 חודשים עם חום מעל 38 מעלות, ללא קשר למצבו הכללי.
  2. ילד מעל גיל 3 חודשים עם חום מעל 38 מעלות במשך יותר מ-3 ימים רצופים, או שנראה חולה (חסר שקט, אפאטי, לא מוכן לשתות).
  3. ילד שחום גופו מעל 40 מעלות
  4. ילד שעבר פרכוס חום
  5. ילד עם מחלת רקע כרונית כמו מחלת לב, מחלת כליות, דיכוי חיסוני ועוד
  6. ילד עם חום שהופיעה לו פריחה חדשה
  7. כל אחד מהסימנים הבאים : ישנוניות, בכי בלתי פוסק, מרפס בולט או שקוע, כאב ונוקשות בעורף, כאב ראש עז, קשיי נשימה, כאב בטן עז, ילד שנשען קדימה ומרייר, ילד שאינו שותה כלל, הקאה או שלשול מרובים, סימני התייבשות (מיעוט שתן, אין דמעות, אינו פעיל), כאב במתן שתן , כאב ממוקם כמו כאב גרון או כאב אוזן.

מתי לטפל ?

מומלץ להוריד חום כשיש מחלת רקע כמו מחלת לב, ריאות, מערכת עצבים מרכזית, או אם הילד סבל בעבר מפרכוס חום. הטיפול מועיל אם הילד סובל, למרות שאינו הכרחי. אין צורך לטפל בילד מעל גיל 3 חודשים, עם חום הנמוך מ-39 מעלות ושהתנהגותו כרגיל.

שיטות הטיפול

תרופות
אם כבר החלטנו שצריך להוריד את החום, הרי שהדרך היעילה ביותר להורדת חום היא מתן תרופה. התרופה מורידה את החום בין חצי מעלה למעלה בשעה. חשוב לזכור שאם התחלנו בחום גבוה, 40 למשל, הרי שבמדידה לאחר שעה סביר שהחום עדיין יהיה גבוה – למשל 39.5. זה לא אומר שהתרופה לא עבדה, זה קצב הירידה הצפוי. הורדה מהירה מדי של החום אינה מומלצת.

קיימים היום בשוק 2 סוגי תרופות עיקריים:
1. אצטמינופן לסוגיו : אקמול, נובימול, ועוד. מותר לתת כל 4-6 שעות לפי הצורך. את המינון יש לחשב לפי משקל הילד, ולא לפי גילו.
2. איבופרופן לסוגיו: נורופן, אדוויל ועוד. מותר לתת כל 6-8 שעות לפי הצורך. את המינון יש לחשב לפי משקל הילד, ולא לפי גילו. מאושר לשימוש החל מגיל 6 חודשים.

אם החום מאד עקשני, ניתן לשלב בין 2 התרופות, ולתת אותן לסירוגין. כלומר, אם נתנו אקמול ולאחר שעתיים החום עדיין גבוה והילד סובל, אפשר לתת כעת איבופרופן. חשוב להקפיד על מרווחים של 4 שעות בין אקמול לאקמול ו- 6 שעות לפחות בין איבופורפן לאיבופרופן . עדיף להיצמד לתרופה אחת בלבד, ולשלב רק אם אין ברירה.

אמבטיות וקומפרסים
הכנסת הילד לאמבטיה פושרת (30 מעלות) ושימוש במטליות לחות. מנגנון הקירור הוא ע"י התאדות המים מהעור ולכן אין לעטוף את הילד במטליות לחות או לטבול את כולו במים. לא מומלץ להשתמש בקומפרסים של אלכוהול, מכיוון שהאלכוהול עלול להיספג.

שתייה מרובה
חום הינו גורם סיכון להתייבשות. חשוב להקפיד על שתייה מרובה:– מים, חלב או פורמולה בתינוקות. אין צורך להכריח את הילד לאכול . לפעמים ניתן לפתות ילד להכניס נוזלים ע"י מתן קרטיב קפוא. אם הילד לא מצליח לשתות כלל, יש לפנות לטיפול רפואי.

מנוחה
חום מתיש. מומלץ לאפשר לילד לנוח כפי רצונו, וסביר להניח שילד חולה יישן יותר מהרגיל. עם זאת אין להכריח את הילד לנוח. הקשיבו לו. הוא יודע מה נכון לו בנושא זה. לאחר 24 שעות ללא חום, הילד יכול לחזור לפעילות רגילה בד"כ.

כתיבת תגובה

דילוג לתוכן