מאת ד"ר צפריר
זוהי אחת השאלות הנפוצות ביותר שאני נתקלת בהן במרפאה. אבדן ימי העבודה והצורך למצוא פתרון – מי נשאר עם הילד החולה – מטרידים הורים רבים. דנתי כבר בעבר בנושא זה בפוסט המופיע באתר "מתי משאירים את הילד הרחק מהמסגרת החינוכית ?" . במאמר ההוא, הסתמכתי בעיקר על הנחיות שמקורן בארצות הברית, מכיוון שההנחיות הישראליות לא היו מעודכנות. והנה, לשמחת כולנו, יצאו החודש הנחיות חדשות, נייר עמדה שגובש על ידי החוג למחלות זיהומיות בילדים בישראל, המתייחס לחזרת ילדים למוסדות חינוך.
ההנחיות הינן הגיוניות , פשוטות וברורות.
איך מונעים העברת מחלות מדבקות ?
בחלק הראשון של ההנחיות יש התייחסות לעקרונות בסיסיים שימנעו העברת מחלות מדבקות במוסדות חינוך. מומלץ להקפיד על רחיצת ידיים במים וסבון לאחר שימוש בשירותים, ולאחר החלפת חיתולים ולפני מגע עם מזון ולאחריו. כמוכן מובאות הנחיות לשמירת היגיינה בעת טיפול במזון ובשירותים. נקודה נוספת המודגשת במסמך הינה מתן כל חיסוני השגרה כמקובל, על פי הנחיות משרד הבריאות.
מתי לא צריך להרחיק את הילד מהגן / ביה"ס ?
בחלק השני של ההנחיות מובאת רשימת מחלות זיהומיות שבהן אין צורך להרחיק את הילד מהמסגרת החינוכית . מדובר במחלות קלות בד"כ, ללא חום, ושאינן משפיעות באופן משמעותי על התנהגות הילדים. לדוגמא – נזלת, כאב גרון, שיעול או דלקת אוזניים, דלקת לחמית העין לא מוגלתית קלה (עין אדומה עם הפרשה שקופה ללא חום וללא כאב בעין), פריחה ללא חום וללא שינוי בהתנהגות ועוד.
מתי לא לשלוח את הילד לגן / ביה"ס ?
בחלק השלישי של ההנחיות מוגדרות מחלות שבהן כן יש צורך להרחיק את הילד מהגן עד שיחלים, בעיקר מחלות קשות, המונעות מהילד להשתתף בפעילויות היום יום, או מחלות הדורשות מהצוות התעסקות כזו שתפגע ביכולתו להמשיך ולטפל בשאר הילדים.
לסיום מובאת רשימה של תסמינים ספציפיים ואיך לנהוג בכל אחד מהם:
1. הקאות
יש להוציא ילד מהמסגרת החינוכית אם הקיא פעמיים או יותר תוך 24 שעות, אלא אם רופא החליט שההקאות אינן תוצאה של מחלות מדבקות והילד אינו בסכנת התייבשות.
2. שלשולים (2 יציאות מימיות ב- 24 שעות)
2.1. יש להוציא ילד משלשל מהגן, במיוחד אם השלשול מכיל דם או ריר, אלא אם רופא החליט שהשלשול אינו תוצאה של מחלה מידבקת.
2.2. במקרה שבודד Shiga toxin producing E coli , O157:H7 יש צורך בשתי תרביות צואה שליליות לפני שמחזירים את הילד למוסד החינוכי.
2.3. במקרה שבודד Salmonella Typhi יש צורך בשלוש תרביות צואה שליליות לפני החזרת הילד למוסד החינוכי.
2.4. באשר לכל מחולל אחר שבודד בצואה, כגון: שיגלה, סלמונלה שאינה טיפי, קמפילובקטר ורוטה וירוס – הילד יכול לחזור למוסד החינוכי 24 שעות לאחר הפסקת השלשול. במקרה של שיגלה או של קמפילובקטר – מומלץ לתת טיפול אנטיביוטי מתאים למשך יומיים לפחות לפני החזרה למוסד החינוכי. במקרים שבהם הוכחה התפשטות המחלה בקרב ילדי המעון/ביה"ס, לרופא המחוזי הסמכות להורות על התנאים הדרושים בכדי להחזיר ילדים לאחר מחלה למעון / ביה"ס.
2.5. במקרה של נשאות אסימפטומטית של אנטרו-פתוגן – כלומר כשמוצאים גורם זיהומי בבדיקת הצואה אך הילד אינו משלשל- הילד יכול לחזור למוסד החינוכי.
הילד לא יכול לחזור מידית למוסד החינוכי אם מדובר ב- Shiga toxin producing E coli, O157:H7 או ,Salmonella Typhi , יש צורך בתרביות צואה שליליות כפי שפורט בתת-סעיפים 2.2-2.3 .
2.6. במקרה של צהבת מסוג A (הפטיטיס (A יש להוציא את הילד מהמוסד החינוכי שבוע לפחות לאחר הופעת הצהבת, או עד שמוודאים שכל הילדים ואנשי הצוות במוסד חוסנו כנגד HAV שבועיים לפחות לפני חזרת הילד או קיבלו חיסון / אימונוגלובולינים בעקבות החשיפה.
3. זיהומים שנגרמים על ידי חידק סטרפטוקוק
3.1. אימפטיגו ("פצעי חול") – יש להוציא את הילד עד לאחר 24 שעות של טיפול אנטיביוטי מתאים.
3.2. דלקת שקדים / דלקת אוזניים עם בידוד של סטרפטוקוק מקבוצה A– יש להוציא את הילד עד שאין לו חום במשך 24 שעות לפחות, וכן עד שיחלפו 24 שעות לפחות מהתחלת טיפול אנטיביוטי מתאים.
4. מצבים נוספים בהם יש להוציא ילד מהמוסד החינוכי עד לחלוף הסימפטומים
4.1. פצעים בפה מלווים בריור.
4.2. פריחה המלווה בחום או בשינוי בהתנהגות.
4.3. דלקת מוגלתית של הלחמיות. (דלקת עיניים עם הפרשה שאינה שקופה)
5. כינים או גרדת (סקביאס)
אין צורך להוציא את הילד מהמוסד החינוכי לפני תום היום אולם אם הוצא, יש לאפשר לו לחזור לאחר הטיפול הראשון.
6. גזזת
יש להוציא את הילד מהמוסד החינוכי עד לאחר שהחל לקבל טיפול.
7. שעלת
יש להוציא את הילד מהמוסד החינוכי עד שחלפו חמישה ימים מהתחלת טיפול אנטיביוטי מתאים, או עד שחלפו שלושה שבועות מהתחלת השיעול, במקרה שלא טופל באנטיביוטיקה.
8. חצבת
יש להוציא את הילד מהמוסד החינוכי עד שחלפו ארבעה ימים לפחות מהופעת הפריחה.
9. חזרת
יש להוציא את הילד מהמוסד החינוכי עד שחלפו חמישה ימים לפחות מהופעת הדלקת בבלוטות הרוק.
10. אדמת
יש להוציא את הילד מהמוסד החינוכי עד שחלפו חמישה ימים לפחות מהופעת הפריחה.
11. תמונה קלינית מתאימה לשפעת (עונתית או לשפעת חזירים)
יש להוציא את הילד מהמוסד החינוכי עד שעברו 24 שעות מחלוף הסימפטומים.
12. לנגיפים ממשפחת ההרפס
12.1. אבעבועות רוח – יש להוציא את הילד מהמוסד החינוכי עד שכל הנגעים יבשים, לרוב שישה ימים לאחר הופעת הפריחה.
12.2. שלבקת חוגרת- הרפס זוסטר- אם האזור ניתן לכיסוי יש לכסותו. אין צורך להוציא מהמוסד החינוכי.
12.3. הרפס סטומטיטיס ראשוני – פצעים בפה עקב הרפס לראשונה בחיים – ילדים שאינם שולטים על הפרשות הפה, שמריירים, יש להוציאם מהמוסד החינוכי עד שהנגעים מחלימים.
במקרה של מחלות חום אחרות יש להחזיר את הילד למוסד החינוכי לאחר חלוף הסימפטומים.
References:
1. Red book: 2006 report of the committee on infectious diseases; 27th edition
2. Caring for Our Children: National Health and Safety Performance Standards: Guidelines for Out-of-Home Child Care, 2nd Edition
3. American Academy of Pediatrics & American Public Health Association. (2002). Caring for our children: National health and safety performance standards: Guidelines for out-of-home care programs: A joint collaborative project of American Academy of Pediatrics, American Public Health Association, and National Resource Center for Health and Safety in Child Care (2nd ed.). Elk Grove Village, IL: The Academy.
4. National Resource Center for Health and Safety in Child Care and Early Education
5. American Academy of Pediatrics Committee on Infectious Diseases. Infection prevention and control in pediatric ambulatory settings. Pediatrics 2007;120:650–65
תודה לד"ר דני מירון שהעביר את המידע לכלל הרופאים, וכן לשותפים בהכנת ההנחיות- ד"ר אורלי מגד, פרופ' שי אשכנזי, ד"ר ליזה רובין והחוג למחלות זיהומיות בילדים.
סגור לתגובות.