אטופיק דרמטיטיס ATOPIC DERMATITIS
מאת ד"ר צפריר
אסטמה של העור הינה מחלת עור כרונית המוכרת גם בשם דלקת עור אטופית, אטופיק דרמטיטיס ATOPIC DERMATITIS, או "אקזמה". המחלה שכיחה מאד בגיל הילדות , ופוגעת ב- 10-20% מהילדים. רוב המקרים מתפרצים לפני גיל 5 שנים.
זוהי מחלת עור דלקתית, כרונית, שהמהלך שלה מאופיין בגלים של החמרה והפוגה. הדלקת גורמת לכך שהעור מתייבש, מאבד מים והופך מגורה ופגיע. שכבת ההגנה של העור נפגעת.
מהי שכיחות אסטמה של העור ?
השכיחות באוכלוסיה הינה כ- 6%. רובם אינם מאובחנים. בישראל מעריכים כי יש כ- 400,000 חולים בדלקת עור אטופית.
בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותי בשכיחות המחלה, המיוחסת לשינויים באקלים, באורח החיים ובאיכות הסביבה שלנו.
מהם ביטויי אטופיק דרמטיטיס ?
צורת ההתבטאות של המחלה יכולה להשתנות מאדם לאדם.
המחלה גורמת לגירוד רב וחזק, העור יבש, אדמומי ומחוספס. בשלבים אחרים יכול העור להפוך לקשקשי, מעובה ומודלק . פיזור הנגעים הינו במקומות אפיניים : הלחיים, העפעפיים , ואיזורי קפלים כמו הידיים, המרפקים, הברכיים , ובתי השחי. בתינוקות הפריחה מערבת לעתים קרובות את הפנים.
נוצר מעגל רשע שבו הדלקת גורמת לגרד רב, והגרוד גורם להחמרה של הדלקת. זה נקרא "מעגל הגרד- גירוד" "THE ITCH SCRATCH CYCLE"
הגרד לעתים הוא בלתי נסבל, והחולים פוצעים את עצמם עד כדי דימום.העור הופך נפוח, סדוק, מפריש ואף יכול לעבור זיהום משני . הגירוד גורם לירידה באיכות החיים, בתפקוד ואף בשינה. הגירוד נוטה להחמיר בלילה . חוסר השינה גורם לעייפות כרונית, חוסר ריכוז, עצבנות, מתח ותסכול.
המראה של העור גורם לרתיעה , ועלול לגרום לפגיעה בדימוי העצמי של החולה ולקשיים חברתיים. חשוב לדעת שהמחלה אינה מדבקת
מהם הגורמים לאסטמה של העור ?
הגורם למחלה אינו ידוע.
ידוע כי יש מרכיב תורשתי, וכי היסטוריה משפחתית של אסטמה של העור, אסטמה נשימתית , קדחת השחת או מחלות אלרגיות אחרות מגבירה את הסיכון למחלה.
כמוכן ידועים גורמי סיכון שעלולים לגרום להתלקחויות של אטופיק דרמטיטיס :
- גורמים אקלימיים : יובש, שינויי לחות, אבק, חול, עובש
- גורמים כימיים : סבונים, בשמים, חומרי ניקוי, אבקת כביסה, תכשירי טיפוח, מים, כלור בבריכת השחייה, זיהום אוויר ועוד
- זיהומים שונים
- מתח נפשי
- מאכלים הגורמים לאלרגיות (כמו בוטנים, חלב, ביצים, סויה, דגנים, חיטה)
מהו הטיפול באסטמה של העור?
אין כיום שום טיפול המרפא אטופיק דרמטיטיס.
מה שניתן להציע כיום הינו מגוון טיפולים להקלת הסימפטומים, מניעת סיבוכים משניים כמו זיהום, והפחתת מספר ההתלקחויות.
הטיפולים העיקריים הינם :
1. תכשירים לשימון העור ולהענקת לחות
2. טיפול מקומי בנגעים באמצעות תרופות במריחה, המטפלות בהתפרצות המחלה על ידי דיכוי מערכת החיסון כמו אלידל, פרוטופיק, וסטרואידים שונים.
3. תרופות במריחה מקומית לטיפול בזיהום משני אם יש, או טיפול אנטיביוטי לפי הצורך.
4. תרופות נוגדות היסטמין דרך הפה להקלת גרד.
שמירת לחות העור
שמירת על לחות טובה של העור תפחית גרד , ותשבור את מעגל "הגרד- גירוד" שהוזכר קודם. מומלצת אמבטיה במים פושרים מדי יום, עם שמן אמבט רפואי, במשך כ- 20 דקות. השמן ירכך את העור וישמור על לחותו. ניגוב זהיר, בהספגה , ללא שפשוף ימנע טראומה מכנית לעור. לאחר הניגוב יש למרוח קרם לחות . מומלץ למרוח קרם לחות איכותי פעמיים ביום וכן לאחר כל רחצה בבריכה או בים.
טיפול מקומי בנגעים
טיפול בנגעים עצמם ע"י משחה שומנית , המכילה תרופה אנטי דלקתית כמו אלידל, פרוטופיק או סטרואידים. יש משחות שאסור למרוח באיזור הפנים והעינים, ואחרות שכן מתאימות לאיזורים אלה. בדרך כלל יש למרוח את המשחה פעמיים ביום באיזורי אודם, ולהתמיד במריחה עד 3 ימים לאחר היעלמות האודם. לעתים קרובות העור יישאר בהיר יותר באיזור המריחה. חשוב להקפיד על הוראות השימוש שניתנו ע"י הרופא המטפל, שכן מדובר בתרופות, וכידוע לתרופות יכולות להיות תופעות לוואי.
התכשירים המקובלים הינם:
- סטרואידים במריחה – קיים מגוון רב של תכשירים בקבוצה זו. דוגמאות נפוצות הן אלוקום, בטהקורטן , והרשימה עוד ארוכה. שימוש ממושך בהם עלול לגרום לתופעות לוואי – עור אטרופי (דק ורגיש), שיעור יתר, דלקת של זקיקי השיער, שינויי צבע (פיגמנטציה).
- תכשירים מקומיים נוגדי דלקת – כדוגמת אלידל ופרוטופיק – תכשירים אלה פועלים על ידי מניעת הפרשת חומרים מתווכי דלקת והפחתת התהליך הדלקתי בעור. תכשירים אלה לא ניתנים לשימוש ממושך מחשש להתפתחות תופעות לוואי של השפעה על מערכת החיסון והתפתחות סרטן.
מניעת זיהומים
הדלקת פוגעת במערכת ההגנה הטבעית של העור וחושפת אותו להתפתחות זיהומים , שאף הם יחמירו את המצב. לעתים יספיק טיפול מקומי במשחה כדי לשפר את המצב , ובמצבים אחרים עשוי הרופא להמליץ על טיפול אנטיביוטי דרך הפה.
נקודה נוספת בהקשר זה הינה העובדה שמחלות זיהומיות באופן כללי, עלולות להחמיר את מצב העור. לכן יש לטפל ולהתייחס כשמופיעים סימני מחלה כמו חום, דלקת גרון, פצעים מוגלתיים בעור ועוד.
מניעת גרד
אין טעם להגיד לילד "אל תגרד" . הוא לא יכול לעמוד בכך. הוא לא יכול להתאפק. גערות חוזרות ונישנות רק יכניסו אותו למתח רגשי וזה בתורו יתרום להחמרת הגרד…לכן יותר יעיל להסיח את דעתו של הילד.
במקרים של גרד טורדני ניתן לנסות להקל על הגרד על ידי מתן תרופות שמרגיעות גרד, בעיקר מקובלים תכשירים אנטי היסטמיניים כמו טיפות פניסטיל למשל. בדרך כלל מומלץ להשתמש בתרופות אלה לפני השינה בעיקר (הן עלולות להרדים) . במידת הצורך ניתן לתת את התרופה 3 פעמים ביום.
כיצד ניתן למנוע התלקחויות של אסטמה של העור?
על מנת למנוע התלקחויות ולסייע להחלמת העור יש לשקם את העור ולהחזיר לו לחות.
- שמירת על לחות טובה של העור תפחית גרד , ותשבור את מעגל "הגרד- גירוד" שהוזכר קודם. חשוב להקפיד למרוח קרם לחות איכותי על בסיס יומיומי, וכן לאחר חשיפה למים, שכן מים תורמים לייבוש העור.
- יש להקפיד על שתייה מרובה
- רחצה במים פושרים ולא חמים
- שימוש בסבון ללא סבון ובתכשירי טיפוח ללא בושם
- ייבוש העור בספיגה בטפיחות עדינות ולא בשפשוף עם המגבת.
- המנעות מלבישת בגדים צמודים, בגדי צמר ובדים קשים. בגדים חדשים רצוי לכבס לפני הלבישה הראשונה.
- המנעות משינויי טמפרטורה קיצוניים ומפעילויות הגורמות להזעה
- המנעות מגורמים אלרגניים . הסרת שטיחים, הפחתת אבק ככל הניתן בסביבת הילד, הרחקת בעלי חיים
- כביסה תכופה של המצעים
- המנעות מחימום יתר של סביבת הילד. בחדרים מחוממים או מקוררים הוספת לחות לאויר על ידי שימוש במכשיר אדים
- גזירת הציפורניים באופן קבוע כדי למנוע פציעה משנית לגירוד
- שמירה על אורח חיים מסודר ורגוע ככל הניתן
ומה מציעה הרפואה המשלימה?
לי אישית יש ניסיון טוב בשליטה בתסמיני המחלה תוך שימוש במוצר אנטיאוקסידנטים איכותי הקרוי EXO . שימוש רציף ויומיומי במצר זה, בבליעה, מפחית בצורה משמעותית את מספר ההתלקחויות ואת תכיפותן. זוהי כמובן תצפית קלינית ולא מידע שהוכח מחקרית.
כבכל מחלה שאין בה מענה טוב בטיפול המערבי, ניתן למצוא שלל טיפולים מתחומי הרפואה המשלימה , שהינם פחות מבוססים מחקרית , אך לעתים התוצאות מפתיעות. ניתן למצוא טיפולים בתחומי הרפואה הסינית, ההומיאופתיה, הטיפול האורטומולקולרי, ועוד מגוון רחב של שיטות שיעילותן אינה מוכחת.
ברפואה סינית , הטיפול מבוסס על ראייה הוליסטית של גוף ונפש כאשר העור נחשב כהחצנה של מצב האיזון הפנימי, הן הפיזיולוגי והן הנפשי. עיקר הטיפול בצמחי מרפא, דיקור ותזונה הוא פנימי ומכוון לפתור את הבעיה מהשורש ע"י החזרת האיזון לגוף. כמובן שקיים גם טיפול חיצוני במשחות וקרמים המופקים מצמחים אך הוא רק משלים לטיפול העיקרי שהינו פנימי.
הרפואה הסינית מציעה טיפול משולב בדיקור, שינוי תזונתי וכן באמצעות מגוון צמחי מרפא כגון פוליגונום, לענה, הדס ומרווה. צמחים אלה, העשירים במיוחד בטנינים (סוג של חומצות צמחיות ממשפחת הפנול), מגוון פלבנואידים (סוג של נוגדי חמצון ) , לאוקואנטוציאניד (רכיב אנטי דלקתי), ויטמין C ונוגדי חמצון נוספים, ידועים בתכונות ריפוי חזקות, ונצפתה תועלת גם בטיפול באטופיק דרמטיטיס. יש צמחים הנלקחים בבליעה, אחרים במריחה, ולקבלת טיפול מיטבי כדאי להתייעץ עם מטפל מוסמך ברפואה סינית שיתאים את הטיפול לצרכים האישיים של כל מטופל.
האם אטופיק דרמטיטיס חולפת ?
אסטמה של העור עלולה להימשך כל החיים. אך חומרת המחלה יורדת עם השנים. ככל שמתבגרים סימני המחלה נעלמים. אך ברוב המקרים העור נשאר יבש ורגיש.
סגור לתגובות.